De stad Londen // wat te doen, van Big Ben tot gratis musea!

Londen is een van de grootste steden ter wereld. In de regio Groot-Londen wonen bijna 9 miljoen mensen. In de agglomeratie Londen wonen wel 14 miljoen mensen. Hoewel het niet (meer) de grootste stad ter wereld is, wordt het wel beschouwd als een van de 4 alfa wereldsteden. Dit is samen met Parijs, Tokio en New York. Het vervult in Europa echter nog steeds de functie van belangrijke stad; vooral op financieel gebied. In de stad Londen vind je diverse UNESCO werelderfgoed beschermde gebouwen zoals Greenwich, het Palace of Westminster, de Westminster Abbey en de Tower of Londen.

Wat te doen in Londen?

Wat kun je echter het beste doen in Londen? Het ligt eraan of je een dag hebt, een weekend, een week of nog langer. Want in Londen is er ontzettend veel te beleven. Het is wel een must om Engels te spreken. Wandel over de Tower Bridge, bezoek een van de vele (gratis) musea, winkel in Harrods of Oxford Street en loop langs de Palace of Westminster en daarmee de Big Ben! Dat is zomaar een greep van de activiteiten die je in de stad Londen kunt doen. Ben je klaar met de drukte van de stad? Dan kun je natuurlijk altijd een frisse neus halen in Hyde Park. Ben je meer iemand van de uitzichten dan kun je altijd The Shard bezoeken en vanaf daar een prachtig uitzicht over de stad hebben!

Big Ben (en Palace of Westminster)

Wie aan Londen denkt, denkt aan de Big Ben. Deze toren schittert op vele Londen koelkastmagneetjes, shotglaasjes en andere toeristen-hebbedingetjes. Zoals de Eiffeltoren het symbool is van Parijs, is de Big Ben het symbool van Londen. In het centrum van Londen staat deze fotogenieke klokkentoren, verbonden aan het Westminster Palace. Goed te zien vanaf de Thames (of op 1 van de bruggen) en gewoon leuk om mee op de foto te gaan! Het is wel altijd gezellig druk rond de Big Ben dus de toren samen met jou en vooral zonder andere mensen op de foto krijgen is vrij uitdagend!

Tower Bridge

Naast de Tower of Londen ligt de Tower Bridge, over de rivier de Thames. Er was behoefte aan een nieuwe brug en in 1886 begon de bouw van een brug die met behulp van stoommachines snel kon worden opgehaald om het scheepsverkeer snel door te kunnen laten. Dit gebeurt nog steeds bijna 1000 keer per jaar, alleen dan middels een elektronische methode. Je kunt de Tower Bridge ook bezoeken, dit heet de Tower Bridge Exhibition (€11). Het letterlijke hoogtepunt is een voetpad over de brug op 42 meter met een glazen vloer! Je kunt het verkeer zien maar je hebt ook een prachtig uitzicht op Londen.

Gratis musea in Londen

Er zijn een flink aantal gratis musea in Londen! Denk bijvoorbeeld aan het British Museum dat je meeneemt door de tijd, van de Egyptenaren en Romeinen tot paaseiland! Een heel gevarieerd museum dat echt de moeite waard is. Ook gratis is het Natural History Museum, met daarnaast het Science Museum (ook gratis). Een andere gratis topper is het Museum of Londen, wat zich vooral focust op de stad Londen. Of wat dacht je van het Imperial War Museum, van de eerste wereldoorlog tot en met moderne conflicten. Ten slotte is ook het National Maritime Museum gratis en bovendien ook interactief en daarom voor kinderen erg interessant. Het zijn stuk voor stuk gave musea die de moeite waard zijn, maar door het ontbreken van een toegangsprijs wel relatief druk.

Winkelen in Harrods of Oxford Street

Winkelen in Londen is erg leuk, vooral tijdens de kerst! Maar ook daarbuiten is het erg leuk om een weekendje Londen te doen om gewoon even wat in te kopen. Van half juni tot begin juli is er ieder jaar weer uitverkoop in Harrods dus ook in de zomer is een weekendje Londen nooit weg. Wat maakt Londen dan zo speciaal? Harrods is een heel groot warenhuis dat een beetje lijkt op de Bijenkorf, alleen dan nog groter! Oxford Street is dan weer een bijna 2,5 kilometer lange winkelstraat in het centrum van Londen. Er zijn zo’n 300 winkels te vinden waarbij vele merken hier hun flagship-store hebben.

Hyde Park midden in de stad Londen!

Wil je even weg uit de drukte, dan kan Hyde Park een uitkomst zijn. Echter is op warme zomerdagen zelfs dit park gewoon druk! Wel is het rustiger dan de stad zelf; je kunt er sporten of een openluchtconcert bijwonen. Overigens is Hyde Park onderdeel van de Royal Gardens, het is gewoon eigendom van de Britse Koninklijke Familie! In het midden van het park vind je Serpentine Lake. Je kunt een roeibootje huren om even lekker relaxt op een bootje te zitten in Hyde Park, in het centrum van Londen. Hoe gaaf is dat?!

The Shard

Dit moderne en vooral hoge gebouw staat aan de rivier de Thames en is sinds februari 2013 te bezoeken. Het is 310 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van Europa! Je kunt the Shard bezoeken tot een hoogte van 244 meter; de 69/72e verdieping. Er is een 360 graden panoramaplatform waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de stad Londen! The Shard betekent overigens glasscherf, iets dat direct duidelijk wordt als je naar the Shard kijkt! Koop hier tickets!